Aktivni odmor uz golf

Kada pomislimo na aktivni odmor, samostalno nam se nameću vožnja bicikla, plivanje, pa čak i adrenalinski sportovi, no rijetko tko se sjeti golfa. Donosimo sve o aktivnom odmoru uz golf.

Volite li svoj godišnji odmor provesti i u sportskim aktivnostima, osim u odmaranju i razgledavanju spomenika, zašto ne biste razmislili i o golfu? Godišnji odmor je ionako namijenjen zabavi i stvaranju novih uspomena, pa i ukoliko ni jednu lopticu ne dovedete do rupe, barem ćete se dobro nasmijati, zar ne?

GOLF ZA POČETNIKE

I ako smo laici u golfu, uz malo teorijskog znanja, pokojeg usvojenog termina i prakse tijekom godišnjeg odmora, vjerujemo da bi golf mogla biti vaša nova strast i hobi.

Golf je kompleksniji sport no što se na prvu ponekima doima. Naime, samo u jednom zamahu (golf – swingu) sudjeluje čak 72 mišića, a imajte na umu da su pritom aktivne i moždane aktivnosti jer morate štošta memorirati.

Golf je idealna igra za sve koji vole aktivnosti u prirodi, na svježem zraku, a najbolja je stvar da u golfu mogu uživati sve generacije obitelji i osim zdravog okruženja, razvijaju se i funkcionalno – motoričke aktivnosti. Kako biste u golfu mogli u potpunosti uživati tijekom godišnjeg odmora, bilo bi dobro da prethodno pohađate školu golfa jer stručnjaci smatraju da je potrebno 15ak sati vježbanja kako bi se mogla započeti prava igra.

Iako postoje standardna pravila u golfu, ona se dorađuju svake četiri godine. Standardna igra bazira se na 18 rupa u nizovima različite dužine, pri čemu se golferskom palicom lopta treba dovesti od početnog područja (teeing ground) do drugog priređenog područja (putting green) . Dva su osnovna oblika natjecanja match play I stroke play. U match playju pobjedu odnosi onaj koji ima više osvojenih polja – rupa, dok u stroke playju pobjednik biva onaj koji rundu završi s manjim brojem udaraca, tj. dovede lopticu u rupe s što manjim brojem udaraca palicom.

S obzirom na činjenicu da se pravila u golfu dorađuju svake 4 godine, relativno mali broj igrača pozna u srž sva pravila. Stoga ne brinite, iako ste početnici, svaki I iskusniji igrač golfa u svojoj torbi ima knjižicu s pravilima.

TERMINI U GOLFU

Kako biste makar zvučali kao vrsni znalci golfa, potrebno je usvojiti poneki termin:

SHAFT – dio štapa između gripa i glave štapa

SWING – svi pokreti pri izvođenju golf udaraca

TEE OFF – početno područje za ispucavanje loptice

TEE – drveni stalak na koji se postavlja golf loptica na Tee Off-u

CUP – uložak u rupi za postavljanje štapa sa zastavicom

DRIVING RANGE – vježbalište

FAIRWAY – pokošeni dio igrališta između Tee Off-a i Greena

GREEN – područje oko rupe označene zastavicom na kraju Fairwaya

HAZARD – prepreke raspoređene po terenu koje služe da otežaju igru

HANDICAP – oznaka ranga pojedinog igrača, označava se brojevima od 0 do 36

PAR – norma udaraca za jednu rupu ili za svih 18 na igralištu

OPREMA ZA GOLF

Kako biste u potpunosti uživali u ovom vidu aktivnog odmora, bit će vam potrebna I oprema. U mnogim golf klubovima moguće je unajmiti istu, no ono što će vam svakako trebati su:

– košulja ili majica s ovratnikom (tzv. polo majica)

– duge hlače ili kratke (poželjno da nisu kraće od iznad koljena)

– golferske rukavice

– golf cipele s mekanim ili čeličnim šiljcima

– set palica

– loptice za golf

– torba

– tee

– vilice za popravak trave

– markeri

 

ZAMASI U GOLFU

Nakon što ste savladali osnovne pokrete u školi golfa ili uz pomoć drugih znalaca, određeni golferi smatraju da bi bilo poželjno napraviti 100 zamaha bez lopte dnevno kako biste poboljšali tehniku.

GOLF TERENI U HRVATSKOJ

Unatoč fantastičnom potencijalu, Hrvatska je još relativno slabije razvijena u vidu golf turizma. Jedna od glavnih destinacija za potpuno uživanje u golfu, kako amaterskom, tako i profesionalnom je golf igralište na Brijunima koje ima 18 rupa i duljinu od 5.531 metra.

Drugo igralište s 18 polja, dužine 6360 m s 5 teejeva je Golf Adriatic u Savudriji gdje ćete moći uživati u mediteranskim krajolicima.

U Istri možete i usavršavati svoje golferske fehnike na sljedećim vježbalištima: Poreč – Golf Range Molindrio, Tar – Vabriga – Golf Range Valamar Club Tamaris, Pula – Golf Range Pula i Verudela.

Više detalja o aktivnom odmoru u Istri možete pročitati na našem portalu Privatni Smještaj.

Od ostalih golf igrališta u Hrvatskoj valja istaknuti Nove Dvore u Zaprešiću gdje je golf moguće igrati i tijekom noći, Dolina Kardinala u Krašiću te međimursko igralište Sv. Martin.

Pročitajte više o aktivnom odmoru u Hrvatskoj na  https://privatnismjestaj.hr/portal/ideje-za-putovanja/aktivni-odmor/.