Najbolje kremšnite na Jadranu

Kada smo na godišnjem odmoru, ima li što bolje nego, nakon dugog dana provedenog na plaži uživajući u moru i suncu, sjesti u predvečerje na terasu i uživati u pogledu na more ili neku od znamenitosti mjesta koje ste odabrali za svoj odmor. Naravno, u društvu dragih Vam ljudi i uz čašu omiljenog pića. To se može nadmašiti samo ako sve malo zasladimo. Puno je slastica na izbor, a jedna od nezaobilaznih je zasigurno kremšnita. Donosimo vam najbolje kremšnite na Jadranu.

Ukoliko možda još niste imali priliku kušati ovu slasticu, radi se o prhkom kolaču od lisnatog tijesta s kremom od tučenih jaja. Kremšnita je prisutna u srednjoj i jugoistočnoj Europi, većinom u zemljama bivše Austro-Ugarske monarhije, u različitim podvrstama koje se razlikuju u načinu pripreme, ukrašavanju ili posluživanju. Na primjer poljska verzija kremšnite poznata je pod nazivom Napoleonka, u Sloveniji je poznatija Bledska kremšnita, a u Crnoj Gori Kotorska krempita. U Hrvatskoj su najpoznatije Samoborska kremšnita, koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro i Zagrebačka kremšnita.

(izvor:https://punkufer.dnevnik.hr)

 

Kontinentalni kolač kremšnita na moru

Izuzetno popularnu samoborsku kremšnitu karakteriziraju dvije kore od lisnatog tijesta između kojih je lagana i prozračna slastičarska krema u koju je dodan snijeg od bjelanjaka. Gornja kora je posipana šećerom u prahu. Zagrebačka kremšnita ima čokoladnu glazuru umjesto gornje kore od lisnatog tijesta.

Mnogo je varijacija na osnovni recept, a mnoge domaćice imaju i svoje tajne dodatne sastojke koje njihovim kremšnitama daju posebnu aromu. Pregršt je recepata iz kojih možete izabrati kremšnitu baš po Vašem ukusu. I naravno, možete ih pripremiti gdje god bili, u hladne dane za vrijeme fašnika ili kao desert na Vašem ljetnom odmoru. Iako je poseban osjećaj kad si sami pripremimo kolač i možda malo eksperimentiramo u hodu, na godišnjem odmoru nije rijetkost da se prepustimo raznolikoj ponudi ugostiteljskih objekata duž obale i na otocima. Jer nakon napornog dana na plaži lakše je odabrati terasu s najljepšim pogledom i isprobati lokalnu verziju kremšnite.

Iako su najpoznatije upravo kremšnite iz kontinentalnog dijela Hrvatske, to ne znači da u njima ne možete uživati i dok boravite na Jadranu. Velik broj restorana i slastičarnica u svojoj ponudi ima neku od verzija drage nam kremšnite.

Ukoliko ljetujete na sjevernom Jadranu vrijedi kušati i Riječku kremšnitu, ljepoticu divnog izgleda i još boljeg okusa. Baza kremšnite su svježa domaća jaja i vanilin štapić, a između lisnatog tijesta na dnu i vrhu smjestile su se tri kreme: najdonji sloj s bjelanjcima, srednji dio od baze i slatkog vrhnja, dok najgornju kremu čini tučeno slatko vrhnje.

Gdje god da na Jadranu provodite svoj odmor vjerujemo da ćete pronaći svoju najdražu vrstu kremšnite te da ćete odmor pamtiti sa smiješkom na usnama i slatkim okusom u ustima.