Iako je Hrvatska najpoznatija prije svega kao ljetna destinacija koja svake godine privlači velik broj posjetitelja zbog prekrasnog plavog mora i divnih plaža, to nisu jedina mjesta jedinstvene ljepote koje se mogu pronaći i u drugim dijelovima zemlje. I u kontinentalnom dijelu se nalaze predivna mjesta, gradovi i prirodne ljepote koje vrijedi posjetiti i koja zasigurno neće razočarati niti jednog posjetitelja. Jedno od tih mjesta je svakako Park prirode Papuk.

Lokacija, flora i fauna

Park prirode se smjestio u gorskim šumskim predjelima planine Papuk i prostire na području Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. Planina Papuk, s najvišim istoimenim vrhom na visini 953 metra nadmorske visine, izdiže se iz dubina nekadašnjeg Panonskog mora o čemu svjedoče brojni fosilni ostaci. Parkom prirode proglašen je 1999. godine, a 2007. je zbog vrijednog geološkog nasljeđa, proglašen UNESCO geoparkom, prvim i jedinim takvim parkom u Hrvatskoj. Stijene su među najstarijima u Hrvatskoj, stare preko 400 milijuna godina. Upravo zbog geomorfoloških i klimatskih karakteristika Park prirode je izvrsno prirodno stanište za brojne biljne i životinjske vrste. Većinski dio parka prekriva šumska vegetacija, na nižim visinama dominiraju šume hrasta kitnjaka i graba, a na višim šume bukve i jele. Na južnim, toplim obroncima rastu šume hrasta medunca, sladuna i cera. Guste šume parka prirode Papuk danas su stanište mnogih životinjskih vrsta. Od jelena, srna, divljih svinja, lisica, kuna do mnogih vrsta ptica od kojih su neke i ugrožene poput goluba dupljaša, bjelovrate muharice i mnogih drugih. Stare šume su stanište rijetke i ugrožene vrste lišaja Lobarie pulmonarie koja je nestala iz mnogih europskih šuma. Podzemlje Papuka, poput brojnih špilja i jama je također bogato životom, a posebno su važni kao zimovališta šišmiša.

(izvor fotografije: https://www.pp-papuk.hr/park-prirode-papuk-otvara-svoja-vrata-od-11-svibnja/)

Posebno zaštićena područja i znamenitosti

Neki djelova parka imaju veći stupanj zaštićenosti zbog svojih neuobičajenih značajki koje su jedinstvene za ovo područje.

Jedno od tih mjesta je park – šuma Jankovac koji se sastoji od doline, obronaka obraslih šumom, potoka i umjetnih jezera, a na kraju doline je 35 metara visok slap Skakavac. Park je dobio ime po Josipu Jankoviću, pripadniku slavonske vlastelinske obitelji koji je napravio jezera. U sjeverozapadnom dijelu parka nalazi se Rupnica, jedinstven fenomen koji je nastao iz vulkana. Vulkanske stijene različitih pravilnih i izlivenih oblika oblikuju mozaik poput ogromnih stepenica. U sklopu parka prirode Papuk nalazi se i specijalni rezervat Pliš – Mališćak – Turjak – Lapjak, koji je dobio ime po četiri susjedna brda na kojima se nalazi. Obuhvaća izolirana staništa kontinentalnog krša s otvorenim travnjačkim staništima unutar kojih se razvila specifična i rijetka flora s vrstama kao što su modra sada, zečica i kavkaski divokozjak.

Osim posebnih i interesantnih prirodnih fenomena, u parku se mogu pronaći i arheološki lokaliteti i kulturno – povijesni spomenici. Prirodno bogatstvo vode, drveta i kamena osiguravalo je povoljne životne uvjete te obilje hrane. Na ovim su prostorima nađeni važni arheološki ostaci iz starijeg željeznog doba. Prostor današnjeg parka prirode Papuk je bio važan i u kasnijim razdobljima, posebice u doba turske opasnosti čemu svjedoči velik broj srednjovjekovnih utvrda od kojih većina potječe iz 13. stoljeća. Jedan o najljepših i najočuvanijih je stari grad Ružica. Ne zna se tko je bio graditelj ove najveće utvrde u sjevernoj Hrvatskoj pa se uz nju vežu legende o vilama koje su tu nekoć imale okupljalište.

Smještaj u parku prirode Papuk

U sklopu samog parka nalazi se planinarski dom na području Jankovca gdje posjetitelji i izletnici mogu pronaći smještaj na Papuku i okrjepu. Okružen je netaknutom prirodom, prostranom livadom i čistim zrakom te je zaista idealno mjesto za odmor nakon duge šetnje. U neposrednoj blizini parka prirode nalaze se i drugi ugostiteljski objekti. Posjetitelji mogu birati između nekoliko restorana u okolnim manjim mjestima poput Vetova, Velike i Orahovice. Među ostalim, u ponudi imaju vrhunske specijalitete slavonske kuhinje i odlična vina kutjevačkog kraja. Nedaleko se nalaze i Kutjevački podrumi iz 13. stojeća, izuzetno vrijedan povijesni kompleks najstarijih vinskih podruma u Hrvatskoj. Za posjetitelje koji odluče provesti dulje vrijeme u ovom kraju u Hrvatskoj i u potrazi su za smještajem oko parka prirode Papuk na raspolaganju su im u okolnim mjestima također različiti oblici smještaja poput kuća za odmor, seljačkih domaćinstava i vila.

(izvor fotografije: https://www.pp-papuk.hr/tjedan-odmora-vrijedan-u-parku-prirode-papuk/)

Aktivnosti

Park prirode Papuk, osim za stručnjake iz raznih prirodnih znanosti, pravi je raj za sve koji žele pobjeći iz gradske vreve i potražiti smiraj i odmor u prekrasnom zelenilu gdje umjesto zvuka prometa vlada šumor vode, cvrkut ptica i fijuk vjetra. U parku su brojne planinarske staze koje omogućuju šetnju ovim prostorom tijekom cijele godine. Za ljubitelje biciklizma, na području Papuka postoji preko 100 kilometara označenih biciklističkih staza, a stijene Sokoline omogućuju bavljenje športskim penjanjem. Na vrhu brda Pliš je paragliding uzletište za sve ljubitelje visina i letenja.

Koji god razlog posjeta bio, bijeg od svakodnevne vreve, želja za istraživanjem prirode, aktivan odmor ili jednostavno samo šetnja u društvu dragih ljudi, park prirode Papuk mirno dočekuje sve posjetitelje i iznova ih očarava svojom posebnošću. I dok god posjetitelji poštuju i čuvaju ovu divnu prirodu, bit će i dalje dobrodošli u ovu zelenu oazu gdje zaista mogu disati punim plućima. A možda netko od njih susretne i koju od vila koje će mu otkriti možda još dosad neotkrivenu tajnu ovog parka prirode u Hrvatskoj.