U sjevernoj Dalmaciji, na južnom dijelu Šibensko – kninske županije, 35 kilometara južno od Šibenika i oko 60 kilometara sjeverno od Splita,nalazi se Rogoznica. Smjestila se gotovo u središtu dalmatinske obale u Hrvatskoj, u dubokoj uvali zaštićenoj od vjetra te je idealno mjesto za za odmor na moru. Posjetitelji mogu uživati u moru i znamenitostima smješteni u nekim od hotela, kampova i apartmana u Rogoznici.

Zemljopis i povijest

Tragova čovjekovog prisustva na prostoru Rogoznice i okolice tijekom prošlih stoljeća ima dosta, posebice iz antičkog razdoblja. Kada su pak u 14. stoljeću doseljenici ovo područje odabrali za svoj dom nastao je kopneni dio današnje Rogoznice, Kopača, a obližnji otočić Kopara je naseljen u 16. stoljeću kad su stanovnici tražili sklonište pred turskim napadima. Nakon što je minula opasnost od Turaka otok je s kopnenim dijelom povezan nasutim putem.

Danas je Rogoznica tipično jadransko mjesto, a lokalno stanovništvo se tradicionalno bavi ribolovom i obradom zemlje. Središte Rogoznice je na poluotoku gdje su se većinom zadržale stare kamene kuće što rogozničkoj rivi daje autentičan mediteranski ambijent.  Rogoznica ima 50 kilometara dugu obalu, a mjesto ima prirodno zaštićenu luku, dubokog gaza koja pruža sigurno sidrište svim ribarima i nautičarima. Otok je velikim dijelom prekriven borovom šumom što pruža idealnu priliku za šetnju, vožnju biciklom i ostale oblike rekreacije. Klima je također jedan od glavnih aduta Rogoznice kao popularne turističke destinacije. Na ovom području godišnje ima prosječno 2600 sunčanih sati, a za vrijeme ljetnih mjeseci ima samo 4 do 7 kišnih dana. Još jedna klimatološka zanimljivost je vezana uz rogoznički rt Planku, najistureniji dio kopna u Hrvatskoj koji zadire duboko u more. Ovdje se izravno sudaraju sjeverni i južni vjetrovi te dolazi do borbe bure i juga, sudaraju se ciklone i anticiklone i razne morske struje. Ovdje se lome neki od najvećih morskih valova u Hrvatskoj i vladaju najtiše bonace.

(izvor fotografije: https://croatia.hr/en-GB/rogoznica)

Obala i znamenitosti

Upravo zahvaljujući idealnom zemljopisnom položaju na moru, Rogoznica je popularno turističko odredište.

Predivno jadransko more oplakuje mnogobrojne plaže i uvale. Plaže su većinom šljunčane, a neke su betonske ili prirodno stjenovite. Neke su smještene odmah pored naselja, a neke pak skrivene u okolnim uvalama s potpuno očuvanom prirodom. Tako posjetitelji mogu birati između Malog Zečeva, Oštričke Luke, Šepurine, Lozice, Stivašnice, Kopare, Zečeva i mnogih drugih. Ta raznolikost svakom posjetitelju omogućuje da pronađe svoju najdražu plažu, a i za vrijeme najvećih ljetnih gužvi, može se kratkom šetnjom naići na osamljeno mjesto koje čeka samo na Vas.

Osim prekrasnih plaža i obale, ovo područje na moru svojim posjetiteljima na istraživanje nudi i mnoge druge zanimljivosti. Ljubitelji povijesti mogu na rtu Planka pronaći crkvicu sv. Ivana iz 14. stoljeća koja je izgrađena kao zavjetna crkva u spomen na sveca Ivana Trogirskog. Crkvica je zaštićena sakralna baština koja već stoljećima odolijeva vremenskih uvjetima na rtu. U uvali Lozica je smještena crkvica svetog Nikole, također zaštićeni sakralni spomenik najvjerojatnije s početka 14. stoljeća, a oko crkvice je starohrvatsko groblje iz 13. stoljeća s neobičnim nadgrobnim spomenicima. Uz ove i mnoge druge kulturno – povijesne znamenitosti, posjetitelji također mogu posjetiti Muzej Života u srcu Dalmacije ili uživati u morskom akvariju na otvorenom. Ljubitelji ronjenja mogu otkrivati potopljena blaga u rogozničkom podmorju. U ovom pravom muzeju u plavetnilu ronioci mogu vidjeti brodske olupine iz različitih povijesnih razdoblja, od rimskog trgovačkog broda do ratnog broda iz Drugog svjetskog rata. Na poluotoku Gradina se nalazi još jedna velika atrakcija ovog područja, jezero Zmajevo oko, jedinstven hidrogeomorfološki fenomen u kojem se razvila osebujna flora i fauna. Okružen je okomitim stijenama, od kojih su neke visoke i 24 metra, a najveća izmjerena dubina je 15 metara. Uz ovo mjesto se vežu mnoge legende koje čekaju svakog posjetitelja da ih otkrije dok uživa u pogledu na ovo prekrasno jezero u Hrvatskoj.

Smještaj u Rogoznici

Zbog svih navedenih klimatskih, geografskih i kulturnih znamenitosti ne čudi da je turizam važna grana gospodarstva ovog područja na moru. Turizam ima dugu tradiciju, još od 1870. godine kada su inozemni gosti počeli dolaziti u Rogoznicu i kad je otvoren prvi hotel. A danas, ako posjetitelji baš i pogode jedan od onih malobrojnih kišnih ljetnih dana, boravak u nekim od hotela ili apartmana u Rogoznici s pogledom na prekrasno more i prirodu zasigurno neće biti problem.

Posjetitelji za svoj boravak mogu brati između većih i manjih hotela, resorta i kampova. Također, izbor privatnog smještaja je zaista velik. Apartmani u Rogoznici i okolnim mjestima nude vrhunski smještaj i uslugu, za svaki ukus ponešto. Posjetitelji samo trebaju odlučiti i odabrati na koji dio obale, mora ili okoline žele imati pogled. Za posjetitelje koji dolaze morskim putem tu je na raspolaganju marina Frapa, jedna od najljepših marina u Hrvatskoj, koja je već godinama nagrađivana Plavom zastavom zbog velike brige koja se ovdje vodi o zaštiti okoliša.

(izvor fotografije: https://loverogoznica.eu/o-rogoznici/)

Dobrodošli

Rogoznica sve posjetitelje dočekuje raširenih ruku u svoju sigurnu luku, koji god da je razlog njihovog dolaska. Bilo da žele uživati u dugim ljetnim danima, prekrasnom moru i zanimljivom podmorju, prekrasnoj prirodi ili kulturnim znamenitostima. Bilo da joj stižu cestovnim putem Jadranskom magistralom, s morske strane ili zrakoplovom do zračne luke Split udaljene 25 kilometara. Plavo čarobno more, zelena borova šuma, stare kamene kuće i crkve i dalje odolijevaju igri vremenskih uvjeta, a gostoljubivi domaćini sve dočekuju u hotelima i apartmanima u Rogoznici.